Blog

Time Management; Jouw tijd is beperkt, hoe haal je het maximale eruit?

Geplaatst op: 07 mei 2019

32.850

Voor veel mensen zal dit een random getal zijn. Dit getal is namelijk jouw totale aantal dagen op deze planeet, als je 90 jaar oud wordt. Ik weet niet wat jij hiervan vindt, maar ik vind het echt enorm weinig!

Tijd is dus schaars en het verspillen van tijd is de grootste misdaad die je tegen jezelf kan plegen. Geld is te verdienen, vrienden en relaties kun je maken, spullen kan je kopen, maar tijd krijg je nooit meer terug. Het is dus belangrijk om slim met je tijd om te gaan. Ik bedoel dan niet dat je elke seconde maar productief moet zijn, want het leven is zowel inspanning, als ontspanning. Wat ik juist bedoel is slim met je tijd omgaan, zodat je meer tijd overhoudt om te genieten van de zeldzame tijd die je hebt.

Simpel gezegd; Hoe haal je de meeste waarde uit je tijd?

De belangrijkste methode om tijd te ‘winnen’, is plannen. Door jouw werk en verplichtingen op een logische volgorde uit te voeren, win je ontzettend veel tijd.

Bijvoorbeeld:

Als je met de trein in een half uur van- en naar school/werk reist, zorg dan dat je jouw leeswerk voor school/werk in de trein doet. Je hebt letterlijk niks beters te doen op dat moment en het scheelt je 5 uur per week (of geeft je 5 uur voorsprong!).

“Maar ik hou van spontaniteit, ik wil mijn leven niet in een strakke structuur gieten. Ik hou van mijn vrijheid!”

Fair enough en door juist slimmer om te gaan met de dingen die je ‘moet’ doen, hou je meer tijd en ruimte over voor de dingen die je ‘wil’ doen. Het mooie is namelijk, dat je jezelf kan programmeren om dit soort ‘vervelende’ klusjes automatisch en moeiteloos te doen. Bij computers hebben we het over programma’s, bij mensen heet dat gedrag en gedrag bestaat uit gewoontes.

Door te plannen, creëer je nieuwe gewoontes voor jezelf en hoef je helemaal niet elke dag 5000 taken en doelen voor jezelf te stellen. Simpele kleine dingen als een appel per dag eten, een half uurtje eerder naar bed gaan, je kleren en spullen klaarleggen voor de volgende dag en/of elke doordeweekse dag een uurtje ongestoord huiswerk maken, kan in een paar weken al enorme verbetering in je leven brengen.

Als jij gezonder wilt worden, dan zal je 2 dingen moeten tweaken; hoe vaak je beweegt en hoe je eet. Beide vereisen een aanpassing in jouw gewoontes. De eerste paar keer dat je naar de sportschool gaat, zal je super enthousiast zijn en ik kan je aanraden om dat samen met iemand te doen. Want er komt een dag dat je te moe bent van school/werk, te kapot bent van de dag, te veel nog op je bordje hebt, dat de eerste ‘fuck it, voor deze ene keer’ erin sluipt.

En ‘die ene keer’ is dodelijk voor jouw discipline.

Ieder mens heeft zijn eigen zwaktes en wensen. Ik kan niet voor jou verzinnen waar jij de discipline wellicht wat moet aanscherpen, om meer uit je leven te kunnen halen. Maar ik weet wel dat je met slechts 2 of 3 tweaks in je gewoontes de verandering kan activeren die jou straks een stuk gelukkiger gaan maken.

Om je in ieder geval op weg te helpen, hierbij vijf ‘slimme gewoonten’ die je kan programmeren om beter te worden:

  1. Bedenk vandaag wat je morgen gaat doen.

Door van te voren te bedenken wat je gaat doen, creëer je een hoop rust voor jezelf. Denk maar een een presentatie; als je niks voorbereid hebt en niet weet wat je gaat zeggen, is het een zeer stressvolle bezigheid. Als je van te voren bedenkt wat je gaat zeggen en je slides al klaar hebt, is het een stuk relaxter om te doen; dezelfde presentatie, compleet andere ervaring en resultaat.

  1. Zorg dat je alles klaar legt, wat je morgen nodig hebt.

Het zijn de kleinde dingen die het doen. Meerdere ‘tegenslagen’ worden al gauw een ‘rot-ochtend’ en een rot-ochtend wordt al gauw een ‘rot-dag’. Creëer dus kleine overwinninkjes in de ochtend door de dag ervoor alvast al je spullen klaar te zetten.

Kleding ligt klaar (tijdwinst in de ochtend), tas is al ingepakt (je vergeet minder gauw iets) en alle spullen die je moet meenemen hoef je niet meer te zoeken. Hoe relaxt is dat?

  1. Plan de vaste momenten van jouw week in.

Sporten, huiswerk, feestjes, afspraken, je week is gevuld met allerlei verplichtingen, waarvan de meeste elke week weer terugkomen. Door dit op een vast moment te doen, creëer je een structuur, waardoor je efficiënter werkt en meer tijd overhoud.

  1. Begin vandaag met het werk van morgen.

Wanneer de deadline pas over 3 maanden is, betekent dat niet dat je er nu niet al aan kunt beginnen. Alles wat vandaag is gedaan, scheelt je morgen weer. Neem dus elke dag even een momentje om een beetje vooruit te werken.

  1. Bedenk een logische volgorde in de dingen die je moet doen.

Is het slim om na school eerst met je vrienden te chillen en daarna pas je huiswerk te doen? Niet echt natuurlijk, want grote kans dat je blijft chillen en niet aan je huiswerk gaat. Resultaat; stress!

Is het niet een stuk relaxter om even een half uurtje tot een uurtje huiswerk te doen en daarna zorgeloos met je vrienden te kunnen chillen, zonder gezeik van je ouders?

Terug naar het overzicht